Jag har sett att konstnärer ute i stora världen ofta brukar ha en såndärna "tutorial" så jag tänkte inte vara sämre. Om ni tycker att färgen på den vita duken ändras på ett märkvärdigt sätt beror detta inte på att jag i ett anfall av egendomlig konstnärsångest ändrat bakgrunden till en lite vitare respektive gulare nyans. Det beror som ni säkert redan räknat ut på att solen plägar gå ner tidigt i norrland så här års. Då ersätts dess livgivande strålar av flitens lampa som i mitt fall består av halogen som är lite gulare. Ja nog om detta då kör vi väl?

Som brukligt är så börjar jag med en liten teckning. I detta fall en tämligen anspråkslös blyertsteckning gjord på vanligt A4 kopiepapper med en alldeles vanlig HB penna. I brist på modell och i synnerhet en modell med förmåga att levitera gör jag så gott jag kan ändå.

Då jag saknar modell (som jag nästan alltid gör) resonerar jag så här. Om jag tycker det ser skapligt ut tycker förmodligen andra det också.

Steg två, jag kopierar teckningen till en duk med fin gräng storlek 60x50 cm. Detta sker med hjälp av samma gamla HB penna utan vare sig rutsystem eller tekniska hjälpmedel. Som ni ser passade jag på att ändra lite då jag inte var helt nöjd med teckningen. Hon såg lite för lidande ut helt enkelt. På med lite fixativ så inte blyertsen flyter ut för mycket när färgen ska på och vi är klara för steg tre.

På med ett tunt lager hudton som man kan blanda efter eget tycke (rött + gult + vitt) eller använd någon av de större färgtillverkarnas färdiga blandning (vilket jag gjorde då jag hatar att blanda färg på paletten) som oftast har större transparens än en hemblandad färg. Blanda inte ut färgen med terpentin använd istället lite tryck på penseln och såsa inte runt för länge för då river man upp blyertsen och står där med en obehaglig grå färg.

Jag använder enbart oljefärg av den gammeldags stinkande typen då mitt sätt att måla kräver att färgen är våt en längre tid.

 

Nästa steg blir att lägga på lite ljus. Blandvitt placeras ut i små klickar direkt i den våta hudtonen. Blanda med penseln tills du är nöjd och du får ett mer 3-dimensionellt utseende. Skuggorna förstärks på motsvarande sätt med lite Paynes Grey.
Några duttar Van Dyke brown direkt på duken penslas ut med kraft med en 25 mm moddlare. Inget terpentin här heller.
Se till att du inte lämnar några kanter och ojämnheter efter dig så slipper du problem längre fram.
Jag fyller i med en ljusare ton runt figuren (ockra och blandvitt tillsammans med det bruna som finns kvar på moddlaren efter en rejäl avtorkning) det gör inget om man målar över linjerna i teckningen på det här stadiet. Det är bara en fördel. Då slipper man oroa sig över fula blyertsstreck längre fram. Upptill på sidorna placerar jag ut två klickar Mars Brown som jag penslar ut med samma moddlare uppåt mot hörnen.
Så några klickar blandvitt rakt på duken som jag blandar in i de bruna tonerna med en mellanstor rund pensel.
Se där, det börjar kännas som en riktig rymd runt henne.

Jag fortsätter blanda. Tillsätter vitt där det behövs. Sen är det dags att nanna kudden och låta tavlan vila över natten.

Nästa dag har färgen torkat en aning, dags att fortsätta.

Fyller i hennes hår med Mars brown och vitt. Fortsätter blanda molnen. lägger på lite Prussian Blue och linolja (mycket lite) nere i hörnen som jag varsamt arbetar in i molnen. Jag går över hennes kropp med en mjuk syntetpensel för att mjuka upp övergångarna. Upptäcker också till min fasa att jag egentligen inte tycker om hennes armar och händer. Så jag skrapar helt enkelt bort dem.  Lägger till lite detaljer i ansiktet med en 1 mm syntetpensel tar ett djupt andetag och målar dit nya underarmar och händer utan att teckna först.

Nya armar på plats, händernas position känns mer naturlig. Målar ditt ett halvsymmetriskt mönster av rökliknande slingor med en liten pensel. Fördriver dem med en stor rund pensel för att få den rätta rökliknande effekten. Inte mycket kvar nu.

Jag rengör alla penslar och fortsätter att fördriva för att mjuka upp alla hårda linjer. Lite rött på bandet som symboliserar livets bekymmer så är tavlan plötsligt klar! Vilken överraskning. Då återstår bara att vänta en tid innan jag kan fernissa den för att få fram ytterligare klarhet i färgerna. Dessutom skyddar faktiskt fernissan själva målningen. Den tycker det verkar jobbigt att göra sin egen målning kan helt enkelt köpa den här eller någon annan genom att skriva en rad till info@richardvannstrom.com Jag svarar även på frågor när jag har tid och lust förutsatt att du är artig och tydlig.

Tillbaka till hemsidan